2010. év Pilinszky Díjasa: (posztumusz) Nikowitz Oszkár és Nikowitz Oszkárné népi tanító házaspár

A 2010. évi Pilinszky Díj átadó ünnepséget november 26-án, 16.00 órakor a felújított Hajósi Érseki Kastélyban rendezték meg.

Pilinszky Díjasok

Pilinszky Díjban részesült Dr. Fehér Zoltán tanár,Szász András író, újságíró, Zalatnai Pál grafikusművész és Nikowitz Oszkár és Nikowitz Oszkárné Bencz Rózsa (posztomusz) tanítók.

A nívós elismerésre és díjazásra méltó közéleti emberekre korábban lehetett javaslatot tenni írásban. A díjazásra felterjesztett személyről alapos szakmai életrajzot és indoklást kellett elkészíteni. A Kisszállás Négyestelepi Főnix Egyesület elnöksége Nikowitz Oszkár és Nikowitz Oszkárné Bencz Rózsa (posztomusz) tanítókat javasolta Pilinszky Díj elismerésre. A beérkezett javaslatokat az Alapítvány Szakmai Kollégiuma bírálta el, majd ítélte oda a díjakat.
A díjak átadása előtt színes műsorral kedveskedtek a meghívott vendégeknek a szervezők. A kecskeméti Református Gimnázium fiúkara, Jámbor Zsolt vezetésével, Betlenné Dajkó Ágnes és Jakab Erika fuvolisták és Petyovszky Zita kecskeméti tanulónak az előadása ünnepi hangulatot varázsolt.

Nagy öröm a Főnix Egyesület tagságának, hogy az egykori Kelebia-Vitéztelep tanítói, Nikowitz Oszkár és Nikowitz Oszkárné Bencz Rózsa posztumusz elismerésben részesültek. A díjazott népi tanítók az 1949-ben szinte teljesen lerombolt Kelebia-Vitéztelep és vitéztelepi templom-iskola maradványain továbbélő Négyestelepi iskolában pedagógia és életvezetési csodát alkottak, s tettek az 1970-es évek közepéig.

Nikowitz Géza

A tanító házaspár posztumusz díját Nikowitz Géza vette át, aki az elismerésben részesült Népi Tanítók idősebbik fiúgyermeke.

Nikowitz Oszkár és Nikowitz Oszkárné Bencz Rózsa poszthumusz díja

A Kisszállás Négyestelepi Főnix Egyesületet a Pilinszky Díj átadó ünnepségen Turcsányi László egyesületi elnök, Kispál István és Tanács Miklós egyesületi elnökségi tagok képviselték.

K.K.

Számlaszám: 53100025-10058736
Számla megnevezése: Főnix Egyesület

© Négyestelepi Főnix Egyesület, 2010 - 2011 l Kapcsolat design by: Judit N. l Webmester